یکی از دلایلی که باعث می شود نوزادان مرتب سرما بخورند این است که سیستم ایمنی آنها هنوز کاملاً تکامل پیدا نکرده است. همچنین نوزاد با هر بار سرماخوردگی فقط علیه یکی از بیش از 200 نوع ویروس سرماخوردگی ایمنی پیدا می کند. آیا می توانید همه سرماخوردگیهایی را که در سراسر عمرتان به آن مبتلا شدهاید به یاد بیاورید؟ فرزند شما باید به همه آنها -و حتی بیشتر -مبتلا شود تا نسبت به همه ویروسهای سرما خوردگی ایمنی پیدا کند.اگر میخواهید درمان سرماخوردگی نوزادان 0 تا 12 ماهه را بدانید و فرزندتان را هرچه زودتر از شر ویروسها نجات دهید، این مطلب را تا انتها بخوانید.
...
علت سرماخوردگی نوزاد 0 تا 12 ماههدر هنگام رشد کردن، نوزاد 0 تا 12 ماهه می خواهد دنیای اطرافش را با لمس کردن (و لیسیدن) هر چیز بیشتر کشف کند. بنابراین به راحتی ویروسهای سرماخوردگی روی دستهایش خواهند بود. سپس او دستانش را در بینی یا دهان کرده یا چشمهایش را با آن میمالد و بنابراین ویروس این امکان را پیدا می کند که به مجاری بینی او راه پیدا کند.
ممکن است که فرزند شما در پاییز یا زمستان بیشتر سرما بخورد که علت آن سرمای هوا و گرم کردن درون خانه است که باعث خشک شدن مخاط بینی شده و کار ویروس سرماخوردگی را راحتر میکند. ضمناً وقتی هوای بیرون سرد است او بیشتر در محیط بسته میماند که در آین حالت امکان انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر بیشتر است.
مطالعات اخیر اظهارات والدین شاغل را مبنی بر این که بچهها در مهد کودکها بیشتر سرما خورده، عفونت گوش گرفته و دچار آبریزش بینی می شوند تایید میکنند. حتی اگر فرزندتان با کودکان زیادی در تماس نباشد، در سال اول 4 تا 10 بار سرما خواهد خورد. با افزایش سن تعداد سرماخوردگیها کم شده به طوری که در سنین 13 تا 19 سالگی به حدود 3 بار در سال میرسد.
تفاوت سرماخوردگی با آنفلوآنزا و آلرژی
اگر نوزاد 0 تا 12 ماهه شما در فاصله بین ماههای آبان تا اردیبهشت بیمار شده و بیماری او به صورت شروع ناگهانی تب (معادل 38.3 درجه سانتی گراد یا بیشتر) همراه با خستگی و لرز و به دنبال آن علائم تنفسی مثل آبریزش بینی یا سرفه خشک باشد به احتمال زیاد مبتلا به آنفولانزا شده است (نکته: اگر علائم گرفتگی بینی یا سرفه خیلی پیش از تب اتفاق بیافتد نشان دهنده این است که فرزند شما مبتلا به سرماخوردگی شده است). کودکی که مبتلا به آنفولانزا می شود ممکن است اسهال یا استفراغ نیز داشته باشد.
خارش بینی و چشمهای اشک آلود علائم کلیدی آلرژی هستند. همچنان که حملات عطسه و یا خارش پوست که برای هفتهها یا ماهها ادامه داشته باشد جز علائم اصلی آلرژی هستند.
ترشحات بینی در آلرژی آبکی باقی می مانند اما در سرماخوردگی چرکی شده، زرد رنگ یا سبز رنگ میشوند. در آلرژی تب وجود نداشته و معمولاً در بهار، تابستان یا اوایل پاییز دیده میشود. اگر سن فرزند شما کمتر از 3 ماه بوده و درجه حرارت مقعدی او بالاتر از 38 درجه سانتی گراد است بلافاصله با متخصص اطفال مشورت کنید زیرا او باید مطمئن شود که این تب به دلیل عفونت باکتریایی که نیازمند درمان می باشد، نیست.
درمان سرماخوردگی نوزاد 0 تا 12 ماهه چیست؟
هیچ دارویی نمیتواند باعث شود که ویروس سریعتر از بدن او خارج شود، اما شما میتوانید با اطمینان یافتن از این که او به مقدار لازم استراحت کرده و مایعات کافی (که به معنای دریافت کافی شیر مادر یا شیر خشک برای کودکان زیر 6 ماه است) دریافت می دارد، به درمان سرماخوردگی نوزاد 0 تا 12 ماههتان کمک کنید. از آن جا که بچهها نمیتوانند تا 4 سالگی به خوبی بینی خود را با فین کردن خالی کنند راه های زیر می تواند کنار آمدن با احتقان (گرفتگی) بینی را برای او راحت تر کند.
در هنگام سرماخوردگی نوزاد سر بچه را به عقب ببرید و چند قطره از محلول نرمال سالین در داخل حفرههای بینی او بچکانید. سپس بعد از چند دقیقه با استفاده از سرنگهای پلاستیکی، آب نمک و ترشحات بینی را پمپ کنید. اگر فرزند شما موقع مکیدن شیر مشکل دارد 15 دقیقه قبل از شیر دادن به او این کار را انجام دهید. بدین صورت او می تواند هم زمان هم به خوبی تنفس کرده و هم شیر را بمکد. به اطراف پرههای بینی او از ژلهای نرم کننده بمالید تا باعث کاهش التهاب و تحریک شود. (تا زمانی که پزشک لازم ندانسته از اسپری های بینی استفاده نکنید. این اسپری های اگر چه ممکن است موقتاً باعث برطرف شدن علائم شود اما در نهایت با مصرف مداوم احتقان را بیشتر می کنند.)
از یک دستگاه بخور یا بخور سرد برای مرطوب کردن فضای اتاق استفاده کنید یا با فرزند خود به داخل حمام رفته، آب داغ را باز کرده، در را بسته و با او در حدود 15 دقیقه در فضای حمام بنشینید. مطمئن باشید این کار به درمان سرماخوردگی نوزاد کمک میکند.وان آب گرم نیز می تواند همین نتیجه را داشته باشد به خصوص اگر مقداری روغن منتول (نعنا) یا اکالیپتوس به آب اضافه کنید که یک راه مطمئن و آرامش بخش برای درمان موقت گرفتگی بینی می باشد.
تعدادی حوله در فاصله بین تشک و کف تخت در قسمتی که کودکتان سرش را می گذارد قرار دهید تا سر او کمی بالاتر از بدن قرار گیرد. خوابیدن در این حالت می تواند باعث بهبود تخلیه ترشحات پشت حلق شود ولی در این کار زیاده روی نکنید. اگر کودکتان در هنگام خواب مرتباً غلت می زند پس ممکن است در جای خود چرخیده و پاهایش بالاتر از سر او قرار گیرد و به این ترتیب همه زحمات شما از انجام این کار از بین برود. هر گز از گذاشتن بالش برای بالا آوردن سر او استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث خفه شدن فرزندتان شود. در ضمن هرگز چیزی را زیر پایه های تخت نگذارید زیرا باعث ناپایدار شدن آن می شود. توجه داشته باشید که فرزند شما در صندلی ماشین نیز به حالت نیمه نشسته بخوابد.
داروهای درمان سرماخوردگی نوزاد 0 تا 12 ماهه
اکثر پزشکان هیچ دارویی را برای کودکان زیر 6 ماه تجویز نمی کنند. اگر سن بچه شما بیشتر از 6 ماه است ممکن است در بعضی از مواقع مانند شبها که علائم موجود مانع از استراحت او می شوند پزشک این نوع داروها را تجویز کند. از دادن چند داروی مختلف برای درمان علائم متفاوت بپرهیزید زیرا اکثر آنها حاوی استامینوفن بوده و تجویز هم زمان آنها باعث دو یا چند برابر شدن دوز مصرفی میشود. شاید بخواهید از آنتی هیستامینهای موجود در داروخانه ها استفاده کنید که باعث می شوند فرزند شما راحتتر بخوابد. اما به خاطر داشته باشید که این داروها میتواند به جای آرام کردن او سبب تحریک او شود. توجه به این نکته مهم است که این داروها نمیتوانند دوره بیماری را کوتاه کرده و یا از عوارض بعدی مثل سینوزیت یا عفونت گوش جلوگیری کند. اگر فرزند شما تب دارد، می توانید به او استامینوفن اطفال بدهید. هرگز به او آسپیرین ندهید زیرا خطر بروز سندرم “ری” (Ray Syndrome) که یک وضعیت نادر اما کشنده است وجود دارد.
داروهای گیاهی درمان سرماخوردگی نوزاد 0 تا 12 ماهه
اضافه کردن چند قطره روغن منتول یا اکالیپتوس یا کاج به دستگاه بخور یا در حمام می تواند باعث کاهش احتقان بینی شود. اگر سن فرزند شما شش ماه یا بیشتر است یک محلول رقیق و ولرم چای بابونه می تواند باعث تسکین او شود.
توجه: هرگز از “ما هوانگ” که همچنین به نام های افدرا یا افدرین شناخته می شود و یک داروی ضد احتقان گیاهی است استفاده نکنید. قدرت اثر این دارو در افراد مختلف بسیار متفاوت است و سازمان غذا و داروی آمریکا اعلام کرده که این دارو باعث واکنشهای نامناسب مانند افزایش فشار خون، ضربان نامنطم قلب، تشنج، حمله قلبی و سکته مغزی در افراد بزرگسال می شود. همیشه قبل از تجویز هر داروئی به فرزند خود با پزشک او مشورت کنید.
چه موقع باید با متخصص اطفال مراجعه کرد؟
اگر سن کودک شما کمتر از 3 ماه است در هنگام بروز اولین علائم بیماری باید با متخصص تماس بگیرید به خصوص اگر درجه حرارت مقعدی او 38 درجه سانتی گراد و یا علائم به همراه سرفه باشد. در کودکان بالای 3 ماه در شرایط زیر با متخصص تماس بگیرید:
اگر 5 تا 7 روز بعد از شروع بیماری علائم او بدتر شده و یا اگر علائم سرما خوردگی بیشتر از 14 روز طول کشیده است.
اگر سرفه او بدتر شده و یا همراه با خس خس سینه (ویزینگ) و یا تنفس های بریده بریده است؛ زیرا این علائم می تواند نشان دهنده پنومونی(عفونت ریه) و یا عفونت با ویروس سنسیشیال تنفسی باشد، ویروسی که نسبتا شایع بوده اما می تواند برای کودکان زیر 1 سال مشکل جدی ایجاد کند.
اگر کودک در هنگام غذا خوردن یا مکیدن چیزی گریه می کند یا گوشش را کشیده یا می مالد؛ زیر این علائم می تواند نشانه عفونت گوش باشد.
چطور تعداد دفعات سرماخوردگی نوزاد 0 تا 12 ماهه را کم کنیم؟
شما نمیتوانید کاری کنید که او اصلا سرما نخورد اما می توانید کارهایی انجام دهید تا او کمتر در معرض خطر بیماری قرار گرفته و سیستم دفاعیش تقویت شود. برای شروع مطمئن شوید که همه اعضای خانواده و همچنین دوستان قبل از بغل کردن فرزندتان دستهای خود را می شویند (به خصوص در مورد نوزادان که در مقابل سرما خوردگی بسیار آسیب پذیرتر از حتی بچه های 1تا 2 ماهه هستند.)
تا جایی که می توانید فرزند خود را از افراد بیمار دور نگه دارید. از آنها بخواهید که دیدار را تا پایان مرحله سرایت بیماری به تعویق بیاندازند. به یاد داشته باشید بچه هایی که به مهد کودک می روند بیشتر از بچه هایی که در خانه میمانند به سرما خوردگی مبتلا می شوند زیرا آنها با بچه های بیشتر و در نتیجه با بیماری های بیشتری در تماس هستند. در ضمن توجه داشته باشید که مربی مهد کودک او مراقب دست شستن خود باشد.
مایعات کافی به بدن فرزندتان برسانید. ویروسهای سرماخوردگی در داخل مخاط خشک بینی راحت تر نفوذ می کنند. برای بچه های زیر 6 ماه این به آن معنی است که آنها میزان معمول و روزانه شیر خشک یا شیر مادر را دریافت می کنند. بعد از 6 ماهگی می توانید به فرزند خود آب هم بدهید. اگر فرزندتان در روز کمتر از 5 تا 6 پوشک را خیس میکند می تواند نشانه کم آبی او باشد.
نهایتا فرزندتان را تا جایی که می توانید با شیر خود تغذیه کنید (آکادمی اطفال آمریکا برای بهره مند شدن از مزایای شیر مادر، توصیه می کند که تا یک سالگی کودکان از شیر مادر تغذیه کنند). اگر چه شیر مادر یک وسیله تدافعی مطلق در مقابل عفونت نیست اما مطالعات نشان داده که بچه هایی که از شیر مادر تغذیه می کنند کمتر از بچه هایی که شیر خشک می خورند بیمار میشوند که علت آن وجود آنتی بادیها (پادتن های) محافظت کننده در آن است.
فرم در حال بارگذاری ...
بازی کردن با کودک یکی از مهمترین فعالیتهاییست که میتواند به رشد او در همه زمینهها کمک کند. در این مطلب به چند بازی آسان و دردسترس اشاره می شود که با انجام دادنشان می توانید استعداد کودک را بشناسید.
...
-بازی پیدا کردنبازی پیدا کردن برای بچه ها خیلی جذاب است. به این صورت که یک نفر از کودکان باید از اتاق بیرون برود، سپس بقیه کودکان یک وسیله را مثل کتاب مخفی کنند، سپس کودک بیرون رفته را صدا کنند؛ اگر کودک به کتاب مخفی شده نزدیک شود با ضربه زدن روی یک وسیله که به عنوان راهنما است به او علامت دهند. هر چه کودک به کتاب پنهان شده نزدیک شود صدایی پر ضربتر و محکمتر در بیاورند و هرچه دورتر شود این صدا کم ریتمتر و آهستهتر شود؛ این بازی به قدرت تمرکز و شنوایی کودک کمک میکند. بیشتر بخوانید چگونه با کودکان بازی کنیم؟
-بازی صدای زنبور
در این بازی مربی یا پدر و مادر باید یک لیست مانند حروف الفبا یا حتی اعداد را مشخص کنند و سپس چندتای آن را به عنوان نشانه به کودکان یادآور شوند.به صورت فرضی در حروف الفبا حروف پ و خ و ت ف و یا هر حرفی دیگری را نشانه گذاری کنید و به بازیکنان گفته شود.سپس مربی یا پدر و مادر شروع به خواندن لیست حروف کنند و به حرف مورد نظر و نشان گذاری شده که رسیدند کودک باید صدای زنبور را درآورد؛ مثلا بگویید، الف ب پ کودک باید با شنیدن حرف پ صدای زنبور در بیاورد تا نشان دهد در خاطر دارد آن حرف نشان گذاری شود، این بازی در دنیا بسیار برای تقویت حافظه کودک توصیه شده.
-قطار دیوانه
این بازی برای تمرکز روی حواس کودکان طراحی شده است. در این بازی که اغلب در مهدها از آن استفاده میشود، کودکان پشت سرهم قرار میگیرند و مربی مهد باید با اعلام شروع قطار کودکان را به حرکت وادارد.سپس با اعلام دستوراتی مثل تندتر، کودکان باید با ریتمی خاص و منظم به نحوی که به هم نخورند حرکت را شتاب دهند. مربی سپس با اعلام دستوراتی دیگر چون حرکت آرام، حرکت قطار کودکان را کمتر کند و کودکان باید با حواس زیاد این سرعت را کاهش دهند؛ به گزارش روزنامه اطلاعات این یکی از بازیهای پر طرفدار کودکان است که شوق و شور را در آنها افزایش میدهد و باعث تخلیه انرژی و آموزش گروهی و تمرکز حواس نیز در آنها میشود. بیشتر بخوانید نقش موثر بازی در تقویت هوش کودکان
بازی کودک نابینا
این بازی برای افزایش تخیلات و حتی نقاشی کودکان مفید است. در بازی دو کودک پشت به هم قرار میگیرند به طوری که پشت به هم و صورت هم را نبینند؛ به یکی از کودکان باید یک تصویر یا عکس داده شود.سپس کودکی که تصویر را در دست دارد باید با شرح آن به کودکی که پشت او قرار دارد و تصویر را نمیبیند، کمک کند تا یک نقاشی شبیه آن بکشد، هر چه نقاشی کشیده شده توسط کودک دوم شبیهتر به تصویر واقعی باشد آن گروه برنده است.
-بازی روی خط
مربی در این بازی باید یک خط بکشد و سپس تمامی کودکان حاضر در بازی باید روی خط بایستند؛ سپس با طرح سوالاتی که جوابی درست یا غلط دارند باعث شود هم آموزهها و اطلاعات عمومی کودکان بالا رود و هم یک حس رقابت را بین آنها ایجاد کند.در این بازی اگر کودکان جواب سوال مطرح شده را درست دانستند به طرف خط و اگر جواب را غلط دانستند به طرف دیگر بروند. اگر کودکی اشتباه سوال را پاسخ دهد یعنی اشتباه در قسمت درست یا غلط برود، باید به عقب برود و بشیند، بازی باید تا سوختن آخرین کودک ادامه پیدا کند.
فرم در حال بارگذاری ...
گاهی اوقات به عنوان یک والد نمیدانیم چگونه بدون ترساندن کودک یا آسیب زدن به اعتماد به نفسش، به او بیاموزیم که در برابر خطرات و پیشامدهای ناگهانی از خود مراقبت کند. مخصوصا که یکی از اولین نیازهای کودک این است که دنیای اطرافش را امن و قابل اعتماد بداند؛ اما از تجربه کردن و یاد گرفتن هراسان و گریزان نباشد. زندگی روزمره پر از موقعیتهایی است که ممکن است کودک در آن دچار آسیب شود یا به دیگران آسیب برساند. هر وسیله یا ابزاری که در دسترس کودک است؛ نیز همین حالت و ویژگی دوگانه را دارد.
...
با توجه به اینکه والدین ممکن است نتوانند در همه لحظات در کنار کودک باشند؛ بهترین کار این است که ضمن آشنا کردن کودک با هر پدیدهای، خطرات احتمالی ناشی از آن را نیز برایش شرح دهیم و راههای مراقبت از خود هنگام بروز حادثه را با او تمرین کنیم. با دانستن و آگاهی بیشتر، بدون القای ترس و محافظهکاری بیش از حد، کودک ما هم توانمند میشود و هم طریقه برخورد در موقعیتهای دشوار را یاد میگیرد.
کتابهایی که این هفته معرفی میکنیم؛ به همین منظور انتخاب شدهاند. فقط یادمان باشد که در توضیح و تفسیر خطرناکی پدیدهها، اغراق نکنیم و حدی از امکان تجربه که برای کودک خطر و آسیبی ندارد را برای او فراهم کنیم.
کتاب مجموعه مراقب باش! (در خیابان، نزدیک آب، در خانه، در شهر)
نویسنده : کلیر لیولین
تصویرگر : میک گوردون
مترجم : ساناز محمد پور، فاطمه حسینزاده، رقیه قهرمانی، زهرا فریدونی
انتشارات تیمورزاده،1392
قیمت نسخه کاغذی هر جلد : 16000تومان
مخاطب : کودکان 3 تا 7 ساله
در این مجموعه چهار جلدی، کودک با ویژگیهای خطرآفرین در هر محیط آشنا میشود. یاد میگیرد برای محافظت از خود چه مسئولیتهایی دارد و چگونه میتواند از بودن در این محیطها لذت ببرد. مثلا در جلد «مراقب باش کنار آب» هم بازیهایی که در ساحل یا با آب میتوان انجام داد را میبیند و هم با وسایلی که به حفظ و ایمنی او کمک میکنند، آشنا میشود. در کتاب « مراقب باش در خیابان» با اصول نشستن در ماشین و بستن کمربند یا نشستن در صندلی کودک، و رد شدن از خیابان آشنا میشود. در کتاب «مراقب باش در شهر» کودک میآموزد در شهر، پارک، فروشگاه و… چگونه رفتار کند که بیشتر به او و خانوادهاش خوش بگذرد و مراقب خودش نیز باشد. کتاب «مراقب باش در خانه» ضمن بیان اهمیت رعایت نکات ایمنی در خانه، به بچهها فرصت میدهد تا درباره مراقبت از خودشان و پیامدهای ناشی از بی دقتی در مورد آنها فکر کنند. این کتاب به وسایل خطرناک خانه مثل چاقو، پریزهای برق و کبریت اشاره و پرسشهایی را درباره پیامد بازی با این ابزار خطرناک مطرح میکند.
این مجموعه به کودکان امکان رویارویی با خطر و رعایت نکات ایمنی و بحث در مورد آنها را در خانواده، کلاس و مدرسه میدهد و آنها را تشویق میکند تا قبل از هر چیز اول به امنیت و سپس به مسئولیت خودشان در مراقبت از خودشان فکر کنند.
کتاب بچهها خطر!
نویسنده و طراح : علی ذوالفقاری
نشر مهاجر، 1393
قیمت نسخه کاغذی : 3000تومان
مخاطب : کودکان 7 تا 12 ساله
این کتاب شیرین و سرگرمکننده، در فضایی مفرح به کودکان یاد میدهد آگاهانه با دنیای اطراف خود مواجه شوند. این
برخورد آگاهانه هم به غنای تجارب آنها میافزاید و هم باعث میشود با دقت و توجه بیشتر به محیط زندگی خود توجه کنند و پدیدهها را بهتر بشناسند. برخی تصاویر کتاب نیاز به رنگ-آمیزی دارند و کودک بیشتر درگیر محتوا و اطلاعاتی که کتاب به او ارائه میدهد خواهد شد.
کتاب آتشسوزی و ایمنی
نویسنده : گروه نویسندگان
مترجم : هایده کروبی
انتشارات فنی ایران، 1396
قیمت نسخه کاغذی : 5000تومان
مخاطب : کودکان 3 تا 7 ساله
این کتاب از گروه کتابهای سفیدِ انتشارات فنی ایران است؛ که به آموزش مهارتهای زندگی به کودکان میپردازد. ابتدا درباره خطراتی که ممکن است در جوار آتش برای ما پیش بیاید اشاره میکند و سپس با توصیف موقعیتهای مختلف ، راه برخورد درست با این خطرات را به کودک آموزش میدهد. مثلا با توصیف موقعیتهای «اگر دیدی اتاقت پر از دود شد» یا «اگر گوشه لباست آتش گرفت» راهکارهای عملیاتی به کودک میآموزد تا خودش نیز بتواند رفتار درست را انجام دهد. این کتاب اولین بار در سال 1385 چاپ شد و اکنون هفتمین چاپ آن در کتابفروشیها موجود است.
کتاب چگونه با کودکان و نوجوانان بیدقت و پرتحرک رفتار کنیم؟
نویسنده : علی کریمی
انتشارات دانژه، 1392
قیمت نسخه کاغذی : 10000 تومان
مخاطب : والدین ، مربیان و معلمان
همانطور که میدانیم برخی از کودکان به صورت سرشتی تمایل بیشتری به انجام رفتارهای پرخطر و آسیبزا دارند. از همان دوران نوزادی نیز تحرک بیشتر و محافظهکاری کمتری در آنها مشاهده میشود و در طی رشد نیز بیشتر دچار آسیب میشوند. امروزه میدانیم که اختلالاتی در دوران رشد کودک با چنین رفتارهایی همراه است. بنابراین لازم است راهکارهای تربیتی و درمانی بیشتری را بیاموزیم و خودمان را برای مواجهه با چنین موقعیتهایی نیز آماده کنیم. در بدو امر باید بدانیم تنها به صرف دیدن برخی علایم و نشانهها، به کودک برچسب بیشفعال یا … نزنیم. این کارِ متخصصی رواشناسی یا روانپزشکی کودکان است که تشخیص دهد آیا کودک به صورت اختلالی دچار برخی ویژگیها مخرب است یا خیر. مهم است که در برابر این رفتارها، بیتوجه نباشیم و از کمکها و مشاورههای تخصصی بهره بگیریم.
کتاب در فصلهای ابتدایی به توضیح دستهبندیها و ویژگیهای اختلالات رفتاری کودکان و نوجوانان می-پردازد. این اختلالات برای کنترل و درمان، نیازمند درمانهای رفتاری و گاه دارویی هستند. در فصل پنجم نیز نویسنده انواع راهکارهای مدیریت و کنترل و بهبود رفتار، از جمله دارودرماني، مداخلات رواني اجتماعي شامل آموزش براساس رويكردهاي شناختي رفتاري (براي والدين) و مداخلات آموزشي و رفتاري در كلاس درس (براي مربيان) و ساير روشهاي درماني را مورد بحث قرار داده است.
فرم در حال بارگذاری ...